Gestul lui Vladimir Putin de a publica un editorial în New York Times pe tema poziționării Rusiei față de Siria a fost unul „inteligent”, apreciază președintele Traian Băsescu. El crede că, dacă Barack Obama ar vrea să scrie un editorial în „Pravda”, nu ar fi refuzat.
Președintele a explicat duminică, în interviul transmis pe stirileprotv.ro și gandul.info, și prudența la care a făcut apel în cazul conflictului sirian, precizând că în analiza sa exista riscul ca Rusia să-și piardă baza militară din acea zonă și să „se compenseze” în Transnistria, după modelul Kosovo.
„Avem de tras învățăminte. Poziția mea a fost tot timpul prudență, prudență, prudență (…) Aici analiza mea fiind o analiză de risc pentru regiune și legat de posibilitatea extinderii la nivel regional a conflictului dacă Siria ar fi fost atacată și a plății unui cost de către România. Costul era că în situația unui conflict militar, fie numai în Siria, fie numai a unui atac fie numai în Siria, fie o regionalizare a conflictului există riscul ca Federația Rusă să piardă baza militară din Siria și să se compenseze exact cum cum s-a compensat pentru Kosovo. Pentru Kosovo s-a compensat în Georgia, și pentru baza din Siria exista în analiza mea posibilitate, deci nu certitudinea, să se compenseze ca prestigiu în Transnistria (…) Schimb pe schimb”, a comentat președintele Băsescu.
Băsescu a precizat că a înaintat această analiză și partenerilor României. Șeful statului a susținut că românii ar fi fost „ridicoli” dacă ar fi îmbrățișat declarațiile altor lideri politici, care reclamau „guvernul criminal de la Damasc”.
„Astăzi, guvernul așa-zis criminal, declarat de persoane importante, stă la masă cu Rusia și America și negociază acordul de dezarmare chimică”, a afirmat Băsescu, precizând că face referire inclusiv la premierul Victor Ponta, care nu e „scutit de responsabilitate când e vorba de politica externă”.
Președintele a comentat modul în care SUA s-a repliat în cazul conflictului din Siria.”Eu, dacă aș fi american, aș spune: datorită amenințării noastre cu rachete Tomahawk, Asad a acceptat dezarmarea chimică. Deci, poți să așezi lucrurile…”, a comentat Băsescu, precizând că nu este vorba de o lecție către președintele SUA.
El a mai precizat că este îngrijorat de diminuarea importanței ONU și a Consiliului de Securitate, deoarece tot mai multe conflicte se negociază între „doi-trei” membri permanenți ai Consiliului de Securitate.